Referenser

Referenser / Laserskärare för EGR-kylare  - Hydroforming Design Light AB


Hydroforming Design Light i Vansbro, Dalarna, behövde en laserskärare till produktionen av deras EGR-kylare för lastbilar. Maskinen behövde skära ut hål av olika former på sidorna av rören, kapa båda ändar och därtill hantera skroten som lossnar vid skärning. Detta behövde ske i en tät, övervakad och säker kapsling för att garantera operatörernas säkerhet och kontroll över skärprocessen.
 
Tillsammans med Maskinsystem AB konstruerade LMIAB två exemplar av detta specialbygge som idag är i full produktion.
 

Process 1

Operatör placerar ämne till EGR-kylare i ringfixtur. Ämnet låses fast i fixtur via vakuum och därefter, via knapptryck av operatör, körs bordet in i lasercellen, frontluckan stängs. Lasern kontrollerar att ämnet ligger rätt och startar laserskärning. När laserskärning av process 1 är klar öppnas frontluckan och fixturbordet åker ut och operatör plockar ur ämnet ur fixturen. Nu skall ämnet till annan maskin hos HDL och hålkanter stukas upp.

Process 2

Operatör monterar styrpinne på fixturen och efter det kan inte ämnet monteras fel i fixturen. När ämnet är monterat och fastlåst i fixturen körs bordet in i lasercellen och ämnet slutskärs till rätt totallängd.